1 Mart 2012 Perşembe

Türk Dizi Tarihi Part 2: 90'lar Rises



yazı dizimizin bu ikinci kısmında dizi tarihimizde deneysel çalışmaların tercih edildiği bir dönemi anlatmaktayız. dönemin ilk yıllarında 80'lerin pozitif etkilerinden çıkamayan mahalle kültürü dizileri yer almaktadır. adıyla da bunu kanıtlayan en dizimiz mahallenin muhtarlarıdır. yıllarca fadime ve temel'in evlenememesi üzerine kurulu senaryosu fadime'nin temelle düğünlerinden önce gelinliğini ütülerken yanarak ölmesiyle yolundan sapmıştır. ben bu olayın dizi tarihimizin ilk deneysel çalışması olduğunu düşünüyorum. neyse sonra yine bir ilke imza atarak esas kız değişikliğine gidilmiş yeni bir karakter olan şirin kadroya dahil olmuştur. mahalle kültürünün izlerini taşıyan diğer dizilerimiz ise ülkemizin ilk consept dizisi hastane ve üç çocuklu dul bir adamın gönül maceralarını ve çocuklarıyla olan ilişkilerini irdeleyen süper babadır. kumalık kavramını işleyen bir kara mizah örneği kaygısızlarda zaman dilimindeki sınıflandırmada bu kategoriye girebilir.



90'ların kıvama geldiği zamanlarda ise kafasını dalavereyle bozmuş nuran devres'in dizileri dönemi başlamıştır. 90'ların ortasından sonuna kadar giden bu dönemde meksika gibi bilimum güney amerika dizilerinin etkileri görülmektedir. kötülüğün kol gezdiği bu dönemler benim ağzımın suları aka aka televizyon karşısında olduğum günlerdi. bu dönemin en önemli nuran devres dizileri marziye, ateş dansı ve büyük kült dizi kara melektir.


bu dönemde moda olan şeylerden birisi de assolist dizileridir. marziye ile gülben ergen ve kaşları, büyük bir yaratıcılık göstererek her albümünün adıyla aynı isimde dizi çeken ebru gündeş ve dişleri, kaldırım çiçeği ile sibel can ve previously liposuction modu, hülya avşar ve tek kastrasyon içerikli dizimiz süper yıldız, seda sayan ve soru ekli diziler furyasından evimiz olacak mı? assolist dizileri kategorisindedir.

başka bir deneysel çalışma ilk ikizli dizimiz olan ayrı dünyalardır. aynı kişinin oynadığı evlatlık verilen ikizlerin hikayesi ihtiyacımız olan acitasyonu bize sağlamıştı zamanında.


söz konusu zamanlarda hande ataizi furyası vardı bir de. hayranlık uyandıran bir senaryoya sahip olan ve saf kan kötüler zirvesini oluşturan büyük yapım böyle mi olacaktı? ile başlayan, ruhsar ve yüzleşme ile devam eden bu furya önemli bir alanı kapsar. çünkü böyle mi olacaktı? bir klasik, ruhsar 2000li yıllarda moda olacak olan  sihirli dizilerin anası, ve yüzleşme de ayrı dünyalardan sonraki ikinci ikizli yer değiştirmeli dizimizdir.


bu dönemde önemli yer tutam bir kategoride softly productionstır. bunlara halil ergün'ün baba rollerinde demirbaş olmasını sağlayan baba evi, şehnaz tango, ikinci bahar ( 90'ların mahalle esintisi ikinci baharda da hissedilmekteydi.) gibi yapımlar örnek gösterilebilir. bunun yanı sıra eyvah babam/eyvah kızım büyüdü, en kart liseliler presents çılgın bediş, ve bir şempanzenin starring olduğu çarli iş başında gibi komedi dalında da başarılı yapımlar çıkmıştır.

halk kahramanı deli yürek, yılan hikayesi (ve batı töreyle tanışır), 2000li yılların büyük kabusu akasya durağının atası çiçek taksi ve bol aldatmalı, bol entrikalı -adından da anlaşılacağı üzere- ilişkiler 90'ların önemli yapımlarındandır.

dizi tarihimiz açısından bu dönem en başında söylediğim gibi deneysel çalışmalarla dolu bir dönemdir. profesyonel dizilere geçişte önemli deneyimler kazandırmış, 90'ların o karman çorman atmosferinin iyi bir alanı olmuştur.




3 yorum:

  1. ay bu listede mehmet ali erbilli, erol günaydınlı TATLI KAÇIKLAR ile ayşen grudalı ANA nasıl olmaz?

    sonra nerde o GÜLŞEN ABİ, nerde MEDENİ HALLER. ustalara saygı efenim!

    YanıtlaSil
  2. ay sonra bir de ibrahim erkallı, küçük ibolu, küçük onurlu, emrahlı arabesk dizi furyası vardı. hatta levent üzümcü ününü bunlara borçludur hahah.

    YanıtlaSil
  3. sonra özcan deniz'i dizi piyasasına kazandıran, bol aforizmalı AŞKIN DAĞLARDA GEZER dizisi neden bu listede yok hm? bugün tekrarları yayınlansa eminim şevval sam'ın o elitist, kibar burnu yere düşerdi hahahahah.

    YanıtlaSil