6 Ekim 2012 Cumartesi

fatmagülün suçu ve alt metinleri



finalinin üzerinden aylar geçmesine rağmen bu yazıyı uzun zamandır yazmak istiyordum. perşembenin akıbeti de belli olduğunu göre fatmagülü hatırlamamızda bir sakınca olmadığını düşünüyorum.

fatmagülün suçu ne aslında çok belirli alt metinler içeriyor. biraz kafa yorduğunuzda bunu anlıyorsunuz. şimdi dizimizin tabiatından kaynaklanan cinsiyet üzerindeki alt metinlerden bahsedeceğim.

ladies first:

fatmagül: kadın olarak dizide başına gelebilecek en kötü şey gelmiştir. ancak bu vahşeti yaşadıktan sonra cinselliği uzun bir süre yok olmuştur. aslında fatmagülü kadın olarak ayrı bir birey olarak görmüyoruz hiç. önce mustafa sahipleniyor fatmagülü sonra kerim. zaten burada fatmagülün obje olarak görülmesi oradan oraya tek başına yapamayacak oluşu erdoğan-selim-vural üçlüsünün onu bir mal gibi görmesi ile paralel. yani aslında fatmagüle dizideki hiç bir erkek farklı gözle bakmıyor. hep elinden ayağından bir yerlere çekilmek isteniyor. ve fatmagül ile kerimin mutlu oluşu gerçek bir fiyasko üzgünüm ama evet bu böyle. fatmagülün tek suçu kerime aşık olmaktı. ya da mecbur olduğunu hissetmesi.

ebe nine: tezatlar içeren bu karakterimiz aslında kadınlığın yüz karası. ilk bir kaç bölüm kerime tecavüz olayı yüzünden attığı tripleri unutup hemen ardından onları bir araya getirmek için türlü türlü dolaplar çeviren bir kadın. üstelik ilaç yapıp insanı büyülüyor. kırk yıllık bakire olması başka bir kara delik zaten. ebe nine çizgisinden çıkmış, feminist manifestosuna ihanet etmiş, dizilerimizin her karakteri baş-göz etme hobisi yüzünden evlenmiştir.

mukaddes: dizinin başından sonuna kadar kötü karakter olarak yaftalanan canımın içi benim. bir kere onu kötü yapan da yine düzendir canlarım. yıllar önce hamile kaldığında rahmi ile evlenmezse adının kötüye çıkacağını biliyordu. ayrıca fatmagülün de başına gelen felaketten sonra kerim ile evlenmezse adının kötüye çıkacağını biliyordu. bu yüzden aslında mukaddes bildiği tek şeyi yaptı. illegal yöntemlerle herkes için en iyisini. fatmagül gibi o kadar çaba sarf edip sonunda nefret ettiği düzene teslim olmadı. o kadınları sürükleyen bu düzeni kendi istediği rotada sürdürmeyi bildi. gerçekten de yaşaran erkeklerinin dizi boyunca titredikleri tek kadın mukaddestir.

meltem: kötülerin safında bir kadın olarak fatmagüllerin tarafına geçerek tecavüzü savunanların sadece erkek olması savından çıkılmamıştır meltemin hareketleri ile-sadece fatmagülün suçu ne için diyorum, gerçek hayatta kadınlarda işin içinde olabiliyor-. üstelik meltem kadınlığını selimden intikam almak için kullanmış, cinselliği ile ondan intikam almıştır. bu önemliydi. meltem alagözü sever sayarız.

hacer ovacık: aslında bu karakter mustafa ve ailesine bir etme-bulma dünyası anlayışı ile gönderildi ilk olarak. ancak sonradan o kadar olayların ortasına yerleşti ki hiç bir düğüm onsuz çözülemez oldu. hacer ovacık, fatmagülü reddeden nalçalı ailesinin başına gelebilecek en kötü şey değildir en iyi şeydir. bunu belirtmek istedim.

yaşaran kadınları, perihan-hilmiye-leman namlı üçlüsü kadın olmak dışında başka bir vasıf yüzünden tecavüze hayır-asla yalnız yürümeyeceksin tayfasında yer almamışlardır. bu vasıf anneliktir. ancak bir ayrıntı önemli. annelik vasfı yanında kadınlık vasfı da olan leman(münir ile kocasını aldatması), bu yüzden evlat acısı ve delirmek ile cezalandırılmıştır. bak baK bAK BAK...

boys don't cry:

kerim-mustafa: jön statüsündeki bu iki gencimizin benim için bir farkı yoktur. ikisi de toplumun yüklediği erkeklik rollerini yanlış değerlendirmiş hatta abartmışlardır.

erdoğan-selim-vural: bunlar ise sonuncusu vural dışında gayet eğlenceli tiplerdir. doğal davranırlar. zaten hayvani içgüdülerini pek saklayabildiklerini söyleyemeyiz. kerim ve mustafa kültürü temsil ederken bu üçlü ilkelliği temsil eder bir yerde.

reşat-münir: erkek olmanın doğasının toplum tarafından nasıl egemen kılındığının en büyük örnekleridir. aslında onlara biçilen rolden fazlasını yapmamışlardır.

fahrettin ılgaz-avukat kadir: baba figürü, kutsal güç, kontrolsüz güç bence bu kadar açıklama yeter...

fatmagülün suçu ne seni bunları yazınca yine yeniden özledim. en sonunda kerim ile mutlu olman dışında seni sevmiştim ben. selamlar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder