8 Nisan 2012 Pazar

ece yörenç ve melek gençoğlu'nun şimdiye kadar ki deneysel çalışmaları

herkese selamlar. bu yazımda sizlere yıllardır yazdıkları senaryolarla bizi bağlayan iki ablamızın deneysel çalışmalarından bahsedeceğim. söz konusu ablalar ay yapımın kadrolu senaristleri ece yörenç ve melek gençoğlu tabii ki de.
başlamadan önce dizilerde deneysel çalışmanın ne olduğu konusunda size bir kaç fikir vereyim. deneysel çalışma demek izleyici tayfasının 'bu da olmaz' dediği, aklına olması ihtimali bile gelmediği ve türk dizi standartlarına, dizi atmosferine ve karakter çizgisine uymayan olaylardır. ama bu bu bizim deneysel çalışmaları sevmediğimiz anlamına gelmemektedir. ece yörenç ve melek gençoğlu ablalarımızın deneysel çalışmaları oldukça renklidir.



#1 yaprak dökümü: leyla ve oğuz'un tekrar birleşmesi


leyla kardeşi necla ve kocası oğuz kaçtıktan sonra delirmişti hatırlarsınız. romana göre leyla'nın bir avukatın metresi olması gerekmekteydi. bu avukata yaprak dökümü ay yapım versiyonunda yerde verildi. can bey olarak senarist ablalarımızın elinde hayat buldu. ama gel gör ki can bey tutmadı. ne psikiyatrist karısıyla saplantılı ilişkisi-can bey eskiden karısının hastasıydı- ne de leyla ile elektriği tutmamıştı. ece-melek ablalarımız da sıradan bir öpücükle leyla-can bey ilişkisini bitirmişlerdi. sonra ise bir yandan romana sadık kalıp leyla'yı birinin metresi yapmalıydılar öbür yandan oğuz'a senaryoda tekrar rol vermeliydiler. bu yüzden leyla'yı nazmi konusunda hüsrana uğratıp, oğuz'u bir anda iyi adam yapıp leyla'yı oğuz'un sularına sürüklediler. ben bu deneysel çalışmayı sevmiştim, tutmuştu. ama sonradan bir deneysel çalışma olmaktan çıkıp ritüele dönüştü.

#2 yaprak dökümü: ferhunde'nin hapse girmesi


açıkçası ben bu deneysel çalışmayı sevmemiştim. olayı açıklarsak ferhunde'den, ev sahipleri mithat kara ile evlenip evden onları kovduğu için intikam almak isteyen şevket sülüğü, ferhunde'nin hala kendisini sevmesinden yararlanmış ve onun yuvasını yıkmıştır. ferhunde de ondan intikam almak için şevket'in tek umudu inşaatını yakmıştır(zaten yaprak dökümü de her sezon birbirinden bir kaç kez intikam alan aile bireylerinin hikayesidir). şimdi olayı irdelersek ferhunde gibi işlediği sayılabilecek tek şuçu ŞANTAJ olan birisi böyle fiilen suç işlemezdi. bu olay yaprak dökümü için hem bir karakter kırılması hem de deneysel çalışmaydı. ama senarist ablalarımız da bu olayı pek sevmeyip ferhundemi hemen hapisten çıkarmışlardır zaten. ferhunde benim olduğu gibi onlarında göz bebeğiydi çünkü. esas olay şöyle gelişseydi benden tam not alırlardı. şevket kendisinden beklenildiği gibi yine hislerine yenilip ferhunde'ye olan aşkını fark edecekti. ve ikisi birlikte olacaktı. ama bu bir deneysel çalışma olmazdı çünkü son sezonda bile ali rıza bey felçli haliyle ferhunde'nin elini sıkması, şevket'in tekrar girdiği hapisten çıkıp ferhunde ile olacağına dair bir ipucuydu. gel gelelim kendilerininde şiddetle ferhunde'nin tekrar tekin ailesine girmesini istediklerini adımmış gibi bildiği ece-melek ablalar bunu yapmamışlardır.

#3 menekşe ile halil: emine değirmen vakası


işte bu ece-melek ablaların benim en sevdiğim deneysel çalışması. daha ötesi yoktu. mükemmeldi. menekşeyi kaçırıp mustafa patlak gözlüsünün ona tecavüz etmesine yardım etmişti. türkiye için bu fazlaydı arkadaşlar. dünyada böyle hastalıklı tiplerin örnekleri çok vardır ama bizde tutmadı kötü kadınlığın bu hardcore versionu. emine değirmen yaptıklarıyla kanımızı dondurmuştu. yine de senarist ablalarımızın bence çok sevdiği bir karakterdi.

#4 aşk-ı memnu: matmazel ve firdevs hanımın kısa süreli dostluğu


good cop'ın ve bad cop'ın literatürde birlikte hareket etmesi doğaldır. ama bizim dizi sektörümüzde yeni yeni oturmaya başladığı için bu kavram ece-melek ablaların tutkunu olduğum uyarlaması aşk-ı memnuda, iki karşıt karakter olan firdevs hanım ve matmazel'in yukarıdaki tokat sahnesiyle başlayan dostlukları(bilmeyen kara cahiller için söylüyorum matmazel burada firdevs hanıma tokat atarak onun intihar etmesini engellemiş, kendine getirmiştir) kötü karşıt karakter olan firdevs hanımın tabiatı gereği bozulmuştur. tabii ki bir dizide karşıt karakterler hep düşman olacak diye bir şey yok. ama buradaki olayı deneysel çalışma yapan senaristi oldukları diğer dizilerdeki karşıt karakterler gibi firdevs hanım ve matmazel'in fazla yüz göz olmamasıdır(yüz göz olan karşıt karakterleri için bknz: ferhunde-fikret ve mukaddes-ebe nine).

#5 fatmagül'ün suçu ne?: meltem yaşaran/alagöz-mustafa nalçalı fuck buddy ilişkisi


işte bu deneysel çalışmaları da benim en favorilerimden. mustafa'nın selim'den intikam almak için meltem'i baştan çıkaracağı tahmin edilebilir bir şeydi. buradaki deneysel kısım aralarında hiç bir zaman duygusal bir şey olmaması resmen fuck buddy olmaları. tabii bu olayla birlikte meltem'in nasıl bir adam delisi olduğunu da öğrenmiş olduk. ece-melek ablaların meltem üzerinden bir deneysel çalışma daha yapmaya niyetlendiklerinin, niyetlenmeseler bile akıllarından geçtiğini biliyorum. selim'in tekrar meltem'e yazmasından anlamıştım bunu. aslında onlarda meltem ile selim birleşirse mutlu olacaklar ama inandırıcılığı kaybetmemek adına yapmıyorlar(sanki ebe nine gibi sıfır inandırıcılıkla külkedisinin peri annesi karakterinde biri yokmuş gibi dizilerinde). valla selim ile meltem barışsaydı bu deneysel çalışmaların kralı olabilirdi.

#6 kuzey güney: zeynep faso fisosu


ben zeynep karakterininde bir deneysel çalışma olduğunu düşünmek istiyorum. zira ece-melek ablalardan böyle bir başarısızlık beklemezdim. sıfır doku ve maksimum iticilikle kuzey güney evreninde bitiverdi birden. bence senarist ablalarımız 'birde böyle bir şey deneyelim, esas olayların arasında fason bir karakter yaratalım ama bu fason karakteri ana karakterlerden birinin kendi kendine konuşmasın diye senaryoda olan arkadaşlarından yapmayalım ana karakter yapalım' dediler ve başımızı bu belaya soktular. kim ne derse desin kuzey güney'in baş kadın karakteri cemredir. banu da içi boş olmasın diye daha tanısını söylemedikleri yalandan bir ruh hastalığına sahiptir. yani onun yanında bütün oyunlarıyla simay da yardımcı kadın karakteri göğüslemektedir. bence senarist ablalarımız da aynı benim gibi cemre ve simay'ı sevmektedir.

#7 mahallenin muhtarları: fadime'nin gelinliğini ütülerken yanarak ölmesi


doğruyu söylemek gerekirse ben ece yörenç ve melek gençoğlu'nun mahallenin muhtarları'nın senarist kadrosunda olduklarını öğrendiğimden beri bu olayın sorumluları olduklarını düşünüyorum. çünkü bir komedi dizisinde yanarak ölen biri olması anca onların başının altından çıkabilir-üstelik gelinliğini ütülerken-. neyse bu sadece benim tahminin o yüzden fazla üstelemeyeceğim.

ece yörenç ve melek gençoğlu ablalarımıza senaristi oldukları dizilerinde başarılar diler, onlardan daha nice deneysel çalışmalar çıkacağına emin olarak yazımı sonlandırıyorum.

1 yorum:

  1. ohaların ohası yuuh yuh! fadime'nin kebap olmasında bu hatunların parmağı mı varmış? inanırım. en hava civa diziye bile böyle saykodelik bir unsur eklemek ancak bunların aklına gelir.

    LEYLA VE OĞUZ'UN TEKRAR BİRLEŞMESİ, benim 'eytere beaah' deyip topukladığım bölümlere denk geliyor. höööğyff şimdi bile aklıma geldi ya bak, daraldım vallahi.

    KUSTAFA-MALTEM FUCK BUDDY İLİŞKİSİ'ne gelince. bence sayın nalçalı'nın 'maço ve namus belasına sevdiğini öldürmeye niyetlenen kasaba delikanlısı'ndan 'oğuz karakterli omurgasız borsacı'ya (hem de zönnk diye bir iki bölümde) dönüştürülmesi çok daha deneyseldir. ne yenildi ne içildi bilmiyorum artık. kustafa kafayı yiyip intikam için maltem'e sulanmış olabilir orrayt ama über-süper elit millet vekili kızı maltem'in, kemik surat kustafa'ya yüz vermesi nasıl açıklanabilir, orayı bi düşünmek lazım. intikamsa intikam, piyasada kustafa'dan başka adam mı kalmadı a.q.

    ZEYNEP'in o kusunç saçlarıyla diziye dahil olması çarşafa dolanıldığının resmidir. benim bildiğim bir dizideki esas oğlanı kapmak isteyen kız sayısı ikidir (aşk-ı memnu'yu saymıyoruz.): esas kız ve esas kızın antitezi kötü kız (tercihen sarısın). şimdi esas kız var (cemre), sonra onun şeyedeni esas sarı gacı var (nanu), ortaya bir de simay çıktı, sonra üstüne zeynep (yardımcı kadın oyuncu no: 12132043920). bir türlü o dizideki olmamışlık hissi giderilemiyo, habire yeni kadın karakterler giriyo devreye. bi ben girmedim lan şu diziye. lütfen ikiler birbirini götürüp dizi sadeleştirilsin. bu kadar deneyi bünyem kaldırmayyo.

    YanıtlaSil