21 Şubat 2012 Salı

Türk Dizi Tarihi Part 1

ilk türk dizisi (kayda değer tabi ki aslında trt'de yayınlanan ikinci dizidir):
çoğunuzun bildiğini umarak yazıma başlıyorum ki aşk-ı memnu 1975 versiyonudur. halit ziya uşaklıgilin aynı adlı romanından uyarlanmıştır. bu versiyonun oyuncuları tabi ki celebrity yolunda adı sanı silinenlerin dışında müjde ar (bihter), ıtır esen (nihal), salih güney (behlül), şükran güngör (adnan bey), çolpan ilhan (matmazel de courton), neriman köksal (firdevs hanım) ve suna keskin (peyker) dir.
kısaca özetlersek ki eğer kısaca özetlemem yetmeyecek kadar aşk-ı memnudan bir haber seniz hemen sağ üstteki çarpıya basıp bilgisayarı kapatıp hep yaptığınız gibi yorganı başınızın üstüne çekebilirsiniz. neyse kısaca özetlersek olay aslında tamamen kadınlık meseleleridir. bihter annesinin adnan beyden hoşlandığını bile bile adnan beyle evlenmiştir. sonra bu evlilik pek istediği gibi gitmez bu yüzden adnan beyin yeğeni behlülle bir yasak aşka başlar. ama sonra yine işler bihterin istediği gibi gitmez ondan intikam almak isteyen annesi bihterin üvey kızı kızı nihalle aşığı behlülün arasını yapar. sonrası bildiğimiz drama. şimdi önemli olan bu dizinin türk dizi tarihindeki yeri. bir kere o dönem şartları göz önüne alındığında ve rtüğün olmadığı düşünüldüğünde oldukça cesur sahnelere imza atmış bir yapımdır. yönetmeni büyük usta halit refiğ'dir. bu dizinin iki kadın yıldızı vardır. 2000li yıllarda ikinci sezonuna konu bulamayan dizilere hep bahsedilen uzak karakter olarak dahil olan ve bu rolü sahiplenmesine saygı duyduğum ıtır esen ve türk dizilerinin ilk baş rolü, adıyla bir kültür yaratmış olan müjde ar.

1980' ler:
bu dönem oldukça içimizi ısıtan entrikadan uzak POZİTİF dizilerle doludur.
ilk sitcom dizisi olan kuruntu ailesi 1983 ten 2002 yılına kadar sürmüştür. gazanfer özcan, gönül ülkü, doğu erkan, fulya ündüz ve gazanfer ündüz başrollerdedir. ilk bölümlerinde hala bir filmine denk geldiğimizde (ne kadar komik bir film olsada) gözlerimizi dolduran adile naşit bile oynamıştır.

sonra 1986'dan 1988'e kadar süren benim tekrarlarına denk geldiğim perihan abla dizisi vardır. tabi ki tuluğ çizgenin başarıyla hayat verdiği meraklı melahat favori karakterimdi. bunun dışında baş rolde oynadığı her rolde geçen yılları hiçe sayarak aynı görüntüde kalmayı başaran perran kutman (perihan abla) ve onun büyük aşkı şakir rölündede şevket altuğu izlemiştik.

1986 başka bir dizi daha yayına başlamıştı. çalıkuşu. aydan şenerin başrolünde olduğu dizi her ne kadar taptığım başka bir romandan uyarlama diziyle temelde aynı yazarın elinden çıkmış olsa da bence gerçek bir lost ideas bütünüdür. daha fazla konuşmayacağım.

ve 1988' de ileride başka bir versiyonunun türk dizi tarihinde önemli gelişmeleri imza atacağı başka bir roman uyarlaması reşat nuri güntekinin eseri yaprak dökümü çekildi.
kerim afşar'ın ali rıza beyi, tarık tarcan'ın ezik şevketi, serap aksoy'un kız kurusu fikreti, sevtap parman'ın ferhundeyi (ferhunde rocks), ayda aksel'in bütün asilliğiyle  mükemmel deli leylayı ve yasemin alkaya'nın açgözlü nejlayı oynadığı müziğiyle de içimizi yakan yapımdır.

tabi ki bizimkileri unutamayız. pazar akşamları ütülenen okul üniformalarının bir numaralı dostu. 15 sezon boyunca 1989'dan 2002 ye kadar sevdiğimiz saydığımız bir yapım olmuştur.
öne çıkan karakterleri yazarsak eğer;
erdal özyağcılar/savaş dinçel (şükrü) -tam bir ak/kara adamıydı-
ayşe kökçü (nazan) - 458 bölüm hiç durmadan şişti-
mehmet akan (sabri) - ki kendisi benim idolümdü-
ercan yazgan (kapıcı cafer) -yersiz sinsiliği bana hiç komik gelmezdi-
salih kalyon (tak tak sedat) -sesindeki cinliği unutamıyorum-
aykut oray (katil) -karakterini çok abartılı bulmuşumdur-
uyurtan sayıner (cemil) -buna da gülmez idim-
ali uyandıran (dummkopf) -bunu seviyordum ya, az biraz içten pazarlıklıydı-
rutkay aziz (şair cenap) -yorumsuz-
güler ökten (doktor türkan) - hep sağduyuluydu kıyamam-
savaş yurttaş (eskici hüseyin) -işte bundaki saf kötülüğe bayılıyordum-
meral çetinkaya (ayla) -çok patalojik ve bir o kadar harika karakter-
öne çıkan karakterleri bence bunlardı. çok iyi diziydi ama tabi bizim taptığımız entrika, sırtından bıçaklama, aldatma, ŞANTAJ gibi şeyler mizah yönleriyle ortaya konuyordu. her şeye rağmen hepimizin özlediği çocukluğumuzun bir parçasıydı.
yazımızın sonuna gelirken bu ilk yapımların oldukça başarılı ve kaliteli projeler olduğunu söylemeden edemeyeceğim. bok atsak bile bunlar bizim geçmişimizin bir parçası bu konuyla ilgili bir sonraki postumda efsane 90lara değineceğim. bilin hani.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder